Сезонът на размножаване на акулите е причина за скорошните нападения в Червено море в района на Сахл Хашиш, при които загинаха две туристки.

Според доклад от осем страници двете атаки са извършени от една и съща тигрова акула, пише в. "Ал Ахрам", цитиран от БТА.

В началото на юли 68-годишна австрийка почина от раните си в болница в курорта Хургада след нападение от акула. Тялото на втората жертва - румънска гражданка, е намерено на следващия ден.

Според експертите акулата е била в плитки води заради периода на чифтосване и снасяне на яйца, който продължава от средата на април до края на юли. Хищната риба вероятно е търсела храна.

Египетските власти затвориха плажовете в района и забраниха всички водни спортове. Все още не е ясно кога ограничението ще бъде отменено.

Снимка: EPA

Нападенията от акули са рядкост в крайбрежния район на Червено море в Египет през последните години. През 2020 г. момче от Украйна загуби ръката си, а египетски туристически водач - крака си. През 2018 г. акула уби чешки турист, а през 2015-а жертва на хищна риба стана германски летовник.

В доклада са посочени няколко основни причини за нападенията от акули в Червено море. Сред тях са свръхуловът на риба и прекомерното използване на местата за гмуркане, тъй като това лишава акулите от местата, където обичайно намират храна и те търсят нови места, понякога в близост до брега и в плитки води.

Комисията е съставила списък с препоръки. В краткосрочен план се предвижда наблюдение на района на нападенията, незабавна забрана на любителския риболов и разрешаване на гмуркане само с лицензирани водачи.

В дългосрочен план се препоръчва регулиране на риболова в Червено море, включително чрез забрана на търговския и любителския риболов от средата на април до края на юли.