Броят на непрeдизвиканите нападения от акули по света през 2022 г. е бил най-ниският за последните десет години, предаде ДПА, като цитира данни на университета във Флорида.

Миналата година са регистрирани 57 непровокирани ухапвания. Пет от тези атаки са били смъртоносни, което е с четири по-малко спрямо 2021 г. и с пет спрямо 2020 г.

Повечето от нападенията са извършени в САЩ - 41, включително 16 само във Флорида, както и в Австралия, където са регистрирани девет.

Броят на непредизвиканите атаки е бил доста под средната годишна стойност от 74 от 2013 г. насам. Намаляването на ухапванията през 2020 г. вероятно се дължи на свързаните с пандемията от COVID-19 ограничения за пътуване и затварянето на плажове.

Снимка: iStock

„Броят на акулите в световните океани е намалял, което може също да е допринесло...Вероятно смъртните случаи са по-малко, защото някои райони наскоро въведоха строги протоколи за безопасност на плажа, особено в Австралия“, каза директорът на Програмата за изследване на акулите към Природонаучния музей във Флорида Гавин Нейлър. 

Рискът от ухапване остава изключително нисък, като се вземе предвид броят на хората, упражняващи водни дейности, обясняват от университета.

Центрове за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ изчисляват, че 236 000 души умират в резултат на удавяне всяка година в страната. Само един смъртен случай от непредизвикано ухапване от акула е регистрирано там през 2022 г.