Мъжът, който е заподозрян за убийството на 5 души с лък и стрели в Норвегия, най-вероятно е извършил нападението заради психично заболяване. Това съобщи на брифинг полицията, цитирана от Ройтерс. По-рано през деня мъжът бе поставен под лекарско наблюдение.

Разследващите съобщиха името на извършителя - Еспен Андерсен Бротен, 37-годишен гражданин на Дания. Той е прекарал по-голямата част от живота си в Конгсберг, където в сряда бе извършено нападението.

Той е признал за извършването на убийствата, съобщават още разследващите и допълват, че мъжът е бил "предаден на здравните власти за наблюдение и определяне на здравословното му състояние". Не се съобщават повече подробности.

Снимка: Reuters

Бротен е приел исляма и е проявявал признаци на радикализация. Също така има данни, че той периодично е бил приеман на лечение в различни здравни заведения.

Атаките са извършени в обширен район около градчето Конгсберг, което е на около 70 километра западно от столицата Осло. Убити са 4 жени и един мъж на възраст между 50 и 70 години, а ранени са били трима души, сред които и полицай, който не е бил на служба.

Снимка: БГНЕС / EPA

Това е нападението с най-много жертви в Норвегия от 2011 г. насам, когато крайнодесният екстремист Андерш Беринг Брайвик уби 77 души в младежки лагер, повечето от който тийнейджъри.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!