Намушканият с нож епископ отправи първото си послание от болницата в Австралия, в която е настанен, докато се разпространява злонамерена лъжлива информация за случая. Припомняме, че Епископ Мар Мари Емануел беше нападнат на 15 април от непълнолетен, който е познат на полицията.  

Последният път, когато епископът се обърна към енориашите си, той стоеше пред олтара на църквата „Христос – Добрият пастир“ в Уейкли и четеше от асирийската Библия. Литургията беше прекъсната от тъмната сянка на нападателя, въоръжен с нож, който намушка лидерът на църквата в главата няколко пъти.

Нападението беше излъчено на живо, защото литургията се предаваше онлайн в социалните мрежи.  

От болницата в четвъртък, 18 април, след една трагична седмица за град Сидни, раненият епископ произнесе първите си думи към последователите в аудиопослание, публикувано на страницата на църквата „Христос - Добрият пастир“ във Facebook.

Това е същият акаунт, който 3 дни по-рано по невнимание излъчи нападението на живо.

„Господ Исус никога не е казвал да излезем и да се бием на улицата, никога не е казвал да отмъщаваме, а да се молим“, каза Емануел, вероятно обръщайки се към хората по повод размириците, които избухнаха пред църквата в западните предградия на града, след като клиповете с нападението бързо се разпространиха онлайн.

Нападението в понеделник вечерта стана само няколко дни след друго убийство с нож в търговски център в Сидни, при което загинаха шестима души и нападателят им, застрелян от полицията.

Видеа и от двете нападения бързо се разпространиха в интернет, което породи трескави спекулации за самоличността на нападателите, тяхната религия и мотиви.

Бързото разпространение на дезинформацията подхрани и без това трудната ситуация и дни по-късно властите, религиозните групи и епископът все още се опитват да успокоят напрежението в общността.

Снимка: Twitter / AUSTRALIANJA

„В много случаи злонамерената информация за нанесени щети на джамии и църкви се разпространяваше като горски пожар и разпалваше още повече напрежението в общността. Все още съм обезпокоен от това, че изпълнени с насилие изображения могат да се открият в публично достъпни уебсайтове, големи уебсайтове, 48 часа след като инцидентът се е случил“, каза в четвъртък, 18 април,  премиерът на щата Нов Южен Уелс, Крис Минс.

Конспирации за двете нападения в Австралия 

Предшестващо трагедията на епископ Емануел, масовото нападение в търговския център в Сидни в началото на седмицата (13 април), при което нападател с нож уби шестима души и рани няколко други, предизвика зараждането на всевъзможни конспиративни теории за нападателя и атаката.

Докато полицията работеше през нощта в събота,  за да събере доказателства от търговския център, където беше извършено нападението, публикации, които погрешно идентифицираха нападателя, се разпространяваха и популяризираха в интернет.

Слуховете бяха всевъзможни и всичките грешни – но най-известни бяха две: че нападателят е евреин или мюсюлманин.

И двете теории бяха разконспирирани, когато полицията на Нов Южен Уелс идентифицира нападателя като 40-годишен мъж с психични проблеми от съседния щат Куинсланд, който е спрял да приема лекарствата си.

Няколко дни по-късно нападението в църквата над епископ Емануел също беше повод за създаването на непотвърдени спекулации относно вярата на предполагаемия нападател и неговия мотив.

В аудиопосланието си - публикувано, за да увери поддръжниците си, че „се справя добре“ - епископът каза, че прощава на заподозрения, на когото в четвъртък бяха повдигнати обвинения съгласно австралийските закони за тероризма.

„Който и да те е изпратил да направиш това, аз също му прощавам“, каза епископът във Facebook.