Експлозивът, открит в германския град Кемниц вчера, е същият, като използваните при атентатите в Париж и Брюксел, съобщи експерт.

„Това е точно същото вещество, което е било използвано при атентатите в Париж и Брюксел. Направата му не е никак лека. За да може да го направи, трябва да се премине обучение - вероятно в Сирия. Младият човек, който е направил бомбата, трябва да е разбирал много“, уточни експертът.

Квартал от града беше евакуиран вчера заради сигнал за укриващ се атентатор. По-късно полицията съобщи, че издирва 22-годишният сириец Джабер Албакар. Полицията вчера щурмува жилището му. Арестувани бяха и трима души, заподозрени във връзки с издирвания. По-късно двама от тях бяха освободени.

Германските власти все още издирват сириеца, който избяга вчера при полицейската акция. Полицията в Германия предупреди, че е опасен, вероятно носи взрив в себе си.

Засилен е контролът по летища и гари в цялата страна.

Междувременно в Белгия доклад на парламентарна комисия разкри, че белгийската полиция 13 пъти е пропуснала възможности да разкрие извършителите на атентатите в Париж миналия ноември, още преди те да са атакували френската столица.

В доклада се твърди, че месеци преди нападенията белгийската полиция е разполагала със записи на подслушани разговори между хора, свързани с терористи, и Салах Абдеслам - единственият оцелял от терористите, който сега е във френски арест. Поради липса на персонал обаче работата по записите била прекратена.