Най-високата жена в света направи първото си пътуване със самолет с помощта на „Турските авиолинии“. Авиокомпанията превърна шест седалки в самолета в носилки, пишат чуждестранни медии.

Румейса Гелги, която влезе в Книгата на рекордите на Гинес заради ръста си от 2,15 метра, успя да лети, след като  „Турските авиолинии“ адаптираха един от самолетите си според ръста й. 

За целта авиокомпанията премахна редица места в полета от Истанбул до Сан Франциско на 30 септември 2022 г. По този начин позволи на 25-годишната жена да се качи на самолета.

Най-високата жена в света
Снимка: Getty Images

Това беше първият й полет, както и първото й пътуване в чужбина.

Гелги трябваше да пътува на носилка, лежейки заради „Синдрома на Уивър“, генетично заболяване, причиняващо по-бърз от нормалното растеж. Тя страда и от сколиоза. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by RUMEYSA GELGI (@rumeysagelgi)

„Това беше първият ми полет, но със сигурност няма да е последният. Отсега нататък за мен ще бъде голяма чест и удоволствие да летя до различни части на света с „Турските авиолинии“. Благодаря от сърце на всеки един човек, участвал в моето пътуване“, написа тя в профила си в „Инстаграм“.

Гелги беше призната за първи път от Световните рекорди на Гинес през 2014 г., за най-високата жива тийнейджърка в света. Организацията я обяви за най-високата жена в света през 2021 г.

Как най-високата жена в света пътува с кола
Снимка: Getty Images

Обикновено Румейса Гелги се придвижва с инвалидна количка, но понякога ходи на кратки разстояния с помощта на проходилка.

Най-високата жена в света
Снимка: Getty Images

Най-високата жена в света живее в Карабюк, Турция. Тя казва, че използва титлата си за световен рекорд, за да защитава и повишава осведомеността както за „Синдрома на Уивър“, така и за сколиозата.