Със своите 45 метра височина коледното дърво в центъра на Дортмунд в Германия заема първо място в Книгата на световните рекорди на Гинес.

Огромната елха представлява сложна сглобка от 1700 малки елхички, а на върха е поставен ангел, който тежи повече от 200 килограма.

Площта, която елхата заема, е 400 квадратни метра. Основата тежи 120 000 килограма, а високата конструкция 40 000 метра.

Четири седмици са били нужни, за да бъде изградена цялостната конструкция, която се състои от хиляди малки елхички. 48 000 са коледните топки и лампички, които украсяват елхата и  радват стотиците посетители на града.

Тази година най-високото коледно дърво в света трябва да консумира значително по-малко електроенергия от предишни години. Според организаторите цялото осветление се захранва от чисто зелено електричество.

Според много историци началото на традицията започва именно от Германия. Според историци още езическите германски племена са почитали вечнозелените клони на иглолистните дървета като извор на вечна жизнена сила. Смята се, че те поставяли елхови клони на обществени места и пред домовете си по време на зимното слънцестоене.

Тези информации обаче не дават отговор на въпроса откъде всъщност идва традицията на украсената коледна елха. Счита се, че първите украсени коледни елхи по домовете се появяват по времето на занаятчиите, а повече за тях можем да прочетем за пръв път в хроника от Бремен от XVI век. 

Първите коледни дръвчета са били украсени с фурми, ябълки и гевречета, а традицията е била за празника децата да успеят да съборят лакомствата.

През XVII и XVII век обичаят вече се популяризира масово в Германия, а през XIX век коледното дръвче намира своето място в домовете на аристокрацията в цяла Европа и Русия, едва в края на века коледната елха достига и до домовете в САЩ.

През XX век елхата поема своя триумфален марш и по останалите кътчета на света.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!