Наклонената кула в Пиза вече има голяма конкуренция в рамките на Италия. Една от двете кули, символ на Болоня, е застрашена от падане, като е обявена най-висока степен на тревога.

Вече има изготвен план за „внезапно срутване“ на 914-годишната кула Гарисенда на централния площад в града Пиаца ди Порта Равеняна, съобщават местните медии.

Снимка: Ройтерс

За да се задържат отломките при внезапно срутване, трябва да се изгради масивна защитна стена и да се опънат мрежи около кулата, висока 48 метра. Наскоро сензори отчитат промяна в този наклон, което води до затваряне на кулата и площада около нея.

Вече има регистрирани пукнатини и изронвания. Сред причините за това може и да е спад на подпочвените води. Експертите забелязват необичайни колебания в кулата, висока 48 метра, още през октомври.

Двете най-популярни кули на Болоня -  Гарисенда и Асинели, са построени между 1109 и 1119 г.  Гарисенда, спомената дори в "Божествена комедия" на Данте Алигиери, първоначално е била висока 60 метра, но височината ѝ е намалена още през 14-и в., когато кулата започва да се накланя.

Кулата, построена някога от богато семейство, е наклонена на четири градуса -  подобно на кулата в Пиза.

Говорител на градската администрация на Болоня коментира, че никой все още няма убежденията, че кулата Гарисенда може да се срути незабавно.

Кулата в Пиза Снимка: iStock

Той заяви, че времето е непредвидимо – това може да се случи както след три месеца, така и след 20 години.

Църковната кула в селцето Зуурхузен, Долна Саксония Снимка: iStock

Два пъти по-високата кула Асинели  все още абсолютно стабилна. А най-наклонената кула в света се намира в Германия. Църковната кула в селцето Зуурхузен, Долна Саксония. Тя се е отклонила с 5,19 градуса.