Българите в чужбина ще могат да гласуват в общо 755 секции по света. Отново най-висок е броят им във Великобритания.

Основният проблем пред провеждането на изборите в толкова много секции в чужбина е набирането на членове на изборни комисии. За предходните бяха необходими над 650 доброволци. В социалните мрежи се появиха и призиви за бойкот на изборния процес, за да бъде улеснена процедурата и условията за провеждането им.
 

Липсата на комуникация между комисиите и ЦИК и Външно министерство, чакането с десетки часове след края на изборния ден и усложнените процедури по провеждането на самите избори са сред най-често срещаните причини, които карат част от над 650-те доброволци от предходните два вота да обмислят участието си на 14 ноември. Сред тях е и Таня Анджарова.

„Много са факторите, които повлияха на първоначалното ми решение да не се включа на предстоящите избори на 14 и евентуално на 21 ноември”, обясни Таня Анджарова, председател на СИК "Барнет и Енфийлд"

За да подобри комуникацията, посолството в Лондон определи 7 координатори, които отговарят за провеждането на изборите в цялата страна. От ЦИК има обещание да не се стига до чакане над 20 часа за обявяване на края на изборния ден. Това кара и Таня да преосмисли и да участва отново.

Доброволците, участващи в подготовката на третите за годината избори, са категорични, че те ще се проведат и всеки желаещ ще упражни правото си на глас.

От решението на ЦИК  не става ясно в кои секции ще се гласува с машини и в кои не. Засега по прогнозни данни на външното министерство в около 200 секции от всички разкрити в чужбина вотът ще е с устройства.