България извика за консултации в София посланика ни в Москва Бойко Коцев заради случая „Скрипал“. Решението е на премиера Бойко Борисов, съобщи правителствената информационна служба.

Бойко Коцев

Министър-председателят е разговарял по телефона с ръководителя на дипломатическата ни мисия в руската столица и двамата са обсъдили случая „Скрипал“, както и реакциите по него в Русия, в Европейския съюз и на международната общност, се казва в официалното съобщение.

Снимка: bTV

„Премиерът Борисов разпореди на посланик Коцев да се прибере в София за консултации с българското правителство“, се добавя в текста.

Снимка: bTV

Руските медии обръщат съществено внимание на новината от София – коментира за bTV кореспондентът на БНР в Москва Ангел Григоров. – Очаква се посланик Коцев да замине за България, след като получи съответните указания от Министерството на външните работи. Това все още не е факт“.

Ангел Григоров
Снимка: bTV

„Все още не е ясно кога точно ще бъдат обявени руските ответни мерки, но още вчера говорителят на външното министерство Мария Захарова каза, че Русия ще отговори поотделно на всяка държава, изгонила руски дипломати. В този смисъл можем да очакваме пълна реципрочност – добави Григоров. – Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров направи извода, че в съвременния свят и в съвременна Европа остават прекалено малко самостоятелни държави. Лавров илюстрира думите си с публикувано в германския „Велт“ социологическо проучване, според което 80% от участниците са против въвеждането на нови санкции срещу Русия“.

Събитията от последните дни връщат спомените за годините на Студената война. Над 140 руски дипломати са помолени да прекратят дипломатическата си мисия в 26 страни по света. Това е най-масово експулсиране в историята на дипломацията

В Европа над половината държави членки в ЕС експулсират руски дипломати, но и Норвегия, Украйна, Молдова, Албания и Македония. Днес и НАТО обяви, че намалява броя на руските представители в централата в Брюксел с общо 10 души.

Йенс Столтенберг

„Днес анулирах акредитациите на седем руски дипломати в мисията на НАТО, а на други трима беше отказана акредитация. Тази мярка ще изпрати много ясен сигнал към Русия за цената от последствията от неприемливото и опасно поведение“, каза генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

Лондон приветства подкрепата от света.

„Това, което казваме ние, това, което казва светът, е, че такова поведение е напълно неприемливо“, заяви министърът на външните работи на Великобритания Борис Джонсън.

Борис Джонсън

Засега действия срещу Москва няма да предприемат Австрия, Белгия, Кипър, Гърция, Ирландия, Люксембург, Малта, Португалия, Словения и Словакия.

Виена поиска пълно разследване на инцидента със Скрипал, но декларира, че няма да гони руски дипломати, дори да остане единствена в Евросъюза.

Снимка: bTV

„Подкрепяме твърдата декларация на Европейския съвет да извика за консултации посланика на ЕС в Москва, но като неутрална страна няма да гоним дипломати“, каза федералният канцлер Себастиан Курц.

Москва посочи Вашингтон като вдъхновител на „дипломатическото изнудване“, както го определи руският външен министър Сергей Лавров.

Сергей Лавров

„Ще отговорим без съмнение, тъй като такова грубо отношение на никого не му се иска“, заяви той.

Заради скандала „Скрипал“ Великобритания и още шест страни ще бойкотират Световното първенство по футбол в Русия през лятото, като няма да изпратят официални представители на откриването.

Какви са посланията зад тези дипломатически ходове и може ли да се говори за нова Студена война или Желязна завеса?

Отзоваването на дипломати не е прецедент, но е факт, който променя пейзажа на международните отношения, коментира Тодор Бояджиев, чийто живот е посветен на разузнаването като резидент в САЩ под прикритието на съветник в представителството на България в ООН по време на Студената война. А фактът, че посланик Бойко Коцев е извикан в страната си носи своето послание.

Тодор Бояджиев
Снимка: bTV

„Това все още не е демонстрация, не го отзовават. Ще видим за колко време посолството ще остане без посланик. В конкретния случай обаче ми се струва, че усещам нареждането на началниците от Брюксел – да не гоним руския, но да извикаме своя посланик на консултации“, каза Бояджиев.

Политологът Румяна Коларова вижда и политически, и икономически причини реакцията на България да не продължи до отзоваване на руския посланик.  

Румяна Коларова
Снимка: bTV

Докато България е ротационен председател не бива да избързва с радикални мерки и решения, посочи тя. От друга страна, много голяма част от икономиката на България е доминирана и контролирана от руски капитали.

Изгонените дипломати пишат нова страница в отношенията на Запада с Русия, категоричните са експертите.

„Много често се използва понятието „студен мир“, но то едва ли описва ситуацията“, каза Коларова.

„Някои се опитват да твърдя, че няма нова Студена война. Според мен няма нова, а продължава старата“, посочи Бояджиев.

Едно поне е ясно – в очакване на нови изгонени и отговора на Кремъл ходовете стават все по-изненадващи.