Най-малко трима души загинаха, след като взрив разруши частично Кримския мост - най-дългият в Европа. Предполага се, че жертвите са пътували в автомобил, който е бил на метри от избухнал на моста камион.

Москва обвини Киев за експлозията. От офиса на украинския президент заявиха, че това е само началото.

Кримският мост е единствената директна връзка между Русия и анексирания от Москва през 2014 година полуостров. От началото на войната той се използва за доставки, както и за снабдяване на руските войски в Южна и Източна Украйна. Затова мостът се смята за стратегическа цел за Киев.

Мощната експлозия разтърсва Кримския мост минути след 6 ч. сутрина. Камери за видеонаблюдение показват огромна огнена топка, поглъщаща част от моста. На километри се чува гръм.

„Руският следствен комитет образува наказателно дело за инцидента на Кримския мост. Взривен е камион, което е довело до пламването на 7 цистерни с гориво на влак, пътуващ към Кримския полуостров. В резултат частично се срутват две платна за автомобили“, съобщи Светлана Петренко, говорител на руския Следствен комитет.

Според съветника на украинския президент - Михайло Подоляк, това е само "началото".

"Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде разрушено. Всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна. Русия трябва да бъде изгонена от всяка територия, която е окупирала", отбелязва Михайло Подоляк.

Руското външно министерство заяви, че "реакцията на киевския режим е свидетелство за неговата терористична природа". 

Снимка: EPA

В Киев мнозина посрещнаха новината с радост, докато се снимаха с рисунка, изобразяваща взрива. 

10 часа след експлозията част от моста беше отворен за леки автомобили. Освен практическо, взривяването на 19-километровия Кримски мост има и символично значение. 

При откриването му през 2019 г. Владимир Путин лично подкара влак по съоръжението.