Атентатори са атакували шиитска джамия в южната част на Афганистан. Загинали са най-малко седем души и са ранили поне 13 присъстващи на петъчната молитва, съобщава „Ей Би Си“. Нападението е извършено седмица след бомбен атентат в друг шиитски храм, при който са били убити 46 души, а отговорност за него е поела групировката „Ислямска държава“.

Според очевидец нападателите са били четирима, като двама от тях са взривили бомбите си на входа на джамията и по този начин са помогнали на другите двама да влязат вътре и да нападнат събралите се поклонници.

До момента в провинциалната болница са докарали седем трупа и 13 ранени, но се очаква броят на жертвите да нарасне, разказват служители на лечебното заведение.

Говорителят на талибаните Билал Карими е потвърдил за експлозията, като е заявил, че се провежда разследване. Специалните сили са обезопасили мястото и са помолили хората да дарят кръв, за да помогнат на жертвите, съобщава още „Ройтерс“.

Екстремистката група, клон на „Ислямска държава“, се противопоставя на управляващите талибани и смята шиитските мюсюлмани за вероотстъпници, заслужаващи смърт. От идването на власт на талибаните, групировката е извършила още редица смъртоносни атентати в цялата страна.