Алкална вода на марката „Риъл уотър“, която се продава на американския пазар е свързана със зачестили случаи на чернодробна недостатъчност при деца. По случая работят и щатските регулаторни органи.

Поне пет бебета и деца от Невада са приети в болница с хепатит и чернодробна недостатъчност, след като пили алкална вода на марката. Други шестима души се разболели след като пили от същата вода и случаите продължават да се трупат.

Петте деца с чернодробна недостатъчност са се разболели през ноември 2020 г. и е трябвало да бъдат хоспитализирани. Те живеели в четири различни домакинства в Невада. По-странното – още шест души се разболели, трима възрастни и три по-големи деца, които живеят в поне две от тези домакинства.

Възрастните съобщавали за симптоми като гадене, повръщане, загуба на апетит и умора.

Местните здравни власти провеждат разследване съвместно с Администрацията за храни и лекарства на Щатите. Единствената връзка между случаите е, че всички те са пиели алкална вода на фирмата „Риъл уотър“.

Здравните органи посъветваха хората и бизнесите да не използват по никакъв начин въпросната вода докато не бъдат събрани достатъчно данни.

Опасната вода

„Риъл уотър“ рекламира алкалната си вода като богата на негативни йони и с рН 9.0. От компанията дори представят продукта си като здравословен, въпреки че няма доказателства за това. Според тях алкалната им вода „увеличава хидратацията на клетките“.

Проблемите започват да се появяват след като семейство от Лас Вегас завежда дело срещу компанията. Според ищците родителите Емели и Кристофър Рен, заедно с 2-годишния им син се разболели след като пили от алкалната вода. Бащата и детето били хоспитализирани с чернодробни проблеми, докато майката страдала от изключително тежко гадене и умора.

Дъщеря им, която не консумирала от водата, не се разболяла.

Адвокатската кантора, която представлява семейството завежда още едно дело от името на мъж от Невада, който също пострадал от пиенето на алкалната вода. Според адвокатите мъжът бил приет в болница с тежка чернодробна недостатъчност, която довела до това да бъде поставен веднага в списъка за чакащи донорски орган.

Адвокатът по делото Уил Кемп уточни, че след започване на делата и последвалата медийна гласност, кантората получила десетки обаждания от други хора, които също се разболели след консумация на алкална вода.

От „Риъл уотър“ обявиха, че работят съвместно със здравните власти, за да се установи каква е причината за тези случаи, като намекнаха, че проблемът по-скоро е в дистрибуторската им мрежа в Невада.