Най-малко 70 станаха жертвите на наводненията в Германия и Белгия. Повечето от загиналите са в Германия – 59 души, 11 са починали в Белгия.

"Броят на откритите тела нараства почти с всеки изминал час", заяви представител на регионалното вътрешно министерство на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия.

По това време на годината силните валежи в Германия не са изключение, но тази катастрофа е нетипична. Над 200 литра дъжд на квадратен метър дъжд е донесла бурята „Бернд“ в Германия. Учени и политици използват събитията, за да аргументират спешни мерки във връзка с климатичните промени.

Това е едно от най-тежките природни бедствия в Германия след Втората световна война. Много градове и села са залети от придошлите вследствие на проливните дъждове реки.

Снимка: Reuters

Около 165 000 души в Западна Германия останаха без ток в резултат на наводненията. Армията се включи в разчистването.

Няма данни за пострадали български граждани, съобщи МВнР.

Разчистването ще продължи през следващите дни, а прогнозата предвещава валежите да спрат. Правителството заяви готовност да подпомогне финансово засегнатите райони.

Освен Германия и Белгия, Нидерландия също е засегнат от лошото време. Там също се наложи да бъдат евакуирани жители в засегнатите райони.