Най-малко трима души загинаха и над 60 са ранени при експлозия в нефтохимическия комплекс в източния мексикански щат Веракрус. В завода е избухнал пожар, който огнеборците се мъчат да поставят под контрол и засега това се получава. Образувал се е огромен тъмен облак от отровни газове, който постепенно се разсейва.

Снимка: Reuters

Телевизионни кадри показаха първоначалния огнен взрив от пламъци, последван от гъст черен дим. Заради това властите решиха да затворят всички пътища в района на нефтохимическия комплекс и да отменят училищните занятия в няколко съседни района.

Около 2000 работници от завода са евакуирани. Поради значителното разстояние до околните населените места местните жители засега не са заплашени.

Снимка: Reuters

Губернаторът на щата Хавиер Дуарте съобщи, че част от пострадалите са в тежко състояние, някои имат изгаряния трета степен.

По нареждане на президента на Мексико Енрике Пеня Нето в района е изпратен националният координатор на силите на гражданската защита Луис Фелипе Пуенте да направлява действията на различните ведомства и спасителни служби по преодоляване на последиците от бедствието.

Представители на местната гражданска защита казаха, че при експлозията е било изхвърлено в атмосферата голямо количество вредни вещества, но не уточниха какви.

Според някои сведения на територията на комплекса, управляван от компанията "Мексихем", се е взривила една от реакторните колони. В близките часове в щата ще се състои извънредно заседание на комисията по извънредните ситуации начело с губернатора, на което ще бъдат обсъдени създалата се ситуация и най-належащите предохранителни мерки.