Американските пожарникари заявиха, че най-малко 500 сгради са били изпепелени при горските пожари в Северна Калифорния, а 5000 са под заплаха, предаде АП. Това са обновени данни, но се очаква броят на изгорелите постройки да нарасне.

Вчера беше съобщено за 65 изгорели постройки при бързо разрастващия се пожар в окръг Шаста. Снощи огънят вече се беше разпрострял на площ от 194 кв. км. Той възникна в понеделник, предизвикан от повреда на автомобил. В четвъртък излезе напълно извън контрол, премина през две малки селища и стигна до град Рединг.

Десетки хиляди хора напуснаха града от страх за живота си. Двама пожарникари загинаха при гасенето на огъня. 

Снимка: EPA

Заради горските пожари долината Йосемити в едноименния национален парк ще остане затворена за посетители още седмица.

Горски пожар бушува и в Орегон. Заради него, десетки местни жители бяха евакуирани. 

В канадската провинция Онтарио бушуват пожари, които пожарникарите не могат да овладеят. Горят около 30 000 хектара. Регистрирани са 45 огнища, но пожарникарите са овладели и спрели разпространението на огъня само в 30.

Снимка: EPA

Няма данни за жертви и пострадали.

След унищожителните пожари в Гърция, над две хиляди са опустошените домове, а 11 от пострадалите остават в критично състояние. Това съобщиха местните власти.

Огънят отне живота на 87 души.

В същото време, ООН предупреди, че пожарите, обхванали редица райони на Северното полукълбо, ще окажат дългосрочно негативно влияние на климата и здравето на хората.