Най-малко 40 души загинаха и 50 бяха ранени при бунт в затвор в централната част на Венецуела, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Сред пострадалите е служител на Националната гвардия, ранен от експлозия. Директорът на затвора е бил ранен с остър предмет при опит за преговори.

Размириците в затвора „Янос“, намиращ се в град Гуанаре, на 450 км от столицата Каракас, започнали с протест на затворници, искащи да се разреши на роднините им да им доставят храна.

Според АФП затворниците опитали да извършат масово бягство.

Венецуелската министърка на затворите Ирис Варела потвърди за размириците, като добави пред местния в. „Ултимас нотисиас“, че група затворници нападнали служители на охраната, пазещи пред затвора. Директорът бил ранен в рамото от най-малко един затворник с нож, добави тя.

Каролина Хирон от неправителствената организация Венецуелски център за наблюдение на затворите заяви, че затворниците са организирали бунт, защото са обект на насилие и „защото не им се позволяват никакви посещения и нямат нито хляб, нито вода“. Според нея в затвора с капацитет 750 души се намират 2500 затворници.

Посещенията на семействата на затворниците са спрени заради пандемията от коронавируса.