Най-малко 130 мигранти са се удавили след корабокрушение в Средиземно море край бреговете на Либия. За това съобщават хуманитарни организации, след като телата на 10 души са били намерени до преобърната надуваема лодка североизточно от Триполи. Друга лодка с около 40 мигранти на борда е в неизвестност. В издирването участват спасителни екипи, чиято работа обаче е изключително затруднена заради бурното море.

Организацията "СОС Медитеране" (SOS Mediterranee), която използва спасителния кораб "Океански викинг", заяви снощи, че във водите на Средиземно море североизточно от либийската столица Триполи са открити останки от гумена лодка, в която първоначално имало около 130 души. Хуманитарният плавателен съд не открил никакви оцелели, но забелязал поне десет тела край останките, добави тя, цитирана от Асошиейтед прес.

"Съкрушени сме. Мислим за изгубилите живота си хора и за семействата, които може никога да не разберат какво се е случило с близките им", заяви организацията.

В годините след подкрепения от НАТО бунт през 2011 г., довел до свалянето от власт и убийството на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи, раздираната от военен конфликт Либия се превърна в най-големия транзитен пункт за мигранти, бягащи от военни конфликти и бедност в Африка и Близкия изток.

Каналджии често тъпчат отчаяни семейства в гумени лодки, непригодни за опасния и дълъг път през Средиземно море, известен като Централносредиземноморския път на миграцията.

Европейската хуманитарна организация добави, че от началото на годината в морето са се удавили над 350 души, без да се броят последните жертви.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!