Най-малко 120 души са загинали при тежките наводнения в Германия и Белгия. Само във Федералната република над 1300 души се смятат за безследно изчезнали.

В Белгия и в Нидерландия бяха издадени заповеди за евакуацията на хиляди хора от най-застрашените райони, а сред засегнатите има и българи.

Остава критична ситуацията в Германия. Все още стотици се издирват, а броят на загиналите расте. Излезли от коритото си реки отнесоха сградите на цяло село със 700 души население. Има сигнали за затрупани хора под домовете им в градче край Кьолн след свлачище. Близо 15 000 спасители помагат в операциите. 

За Венелин и семейството му дъждът се превръща в истински кошмар.

„Реката излезе от коритото си и започна да приижда към сградата. Имаме външна врата, която е по-ниска, и през тази врата водата влезе в нашия апартамент“, обясни Венелин Николов.

Семейството идва през март в Германия, за да търси по-добър живот. За няколко часа водата превръща всичко, което притежават, в тиня и кал.

„Нямахме много време да реагираме адекватно, какво трябва да направим за толкова кратко време, предвид, че сме и с малко дете. Не успяхме да вземем всичко, което ни беше необходимо, като дрехи и документи. Грабнахме всичко, което беше пред очите ни“.


Властите евакуират бързо живущите в сградата.

„Още една предпоставка за опасност бяха две пропан-бутанови бутилки, една от които беше със спукан вентил и изпускаше огромни количество газ“.

Семейството е намерило временен подслон. Ръка им подават непознати, научили случайно за историята им.

„Вчера следобед успяхме да се видим лично и оставаме в контакт, поддържаме връзка, докато неговия случай не бъде решен и няма някакъв подобаващ край“, каза Силвия Маринова. 

„Подкрепата, която ни оказаха, не мога да я опиша с думи. Аз не знам как бих могъл да се отплатя на тези хора. Една от жените ни каза не сте сами и това за мен беше достатъчно“, разказа Венелин.

Българската общност апелира всеки, който може да помогне на Венелин и на останалите пострадали от водната стихия като него, да го направи.

От генералното ни консулство във Франкфурт на Майн съобщиха, че са имали сигнал за издирвано българско семейство от град Ойскирхен. Те са открити от местните власти и се намират в безопасност. Канцлерър Меркел и президента Щайнмайер апелират за бързи действия в борбата с климатичните промени.