Най-малко 10 души, сред които четирима полицаи, са ранени по време на протест срещу ограниченията в германския град Грайц в провинция Тюрингия, съобщават местните органи на реда, цитирани от ДПА.

Митингът се  е провел в събота вечерта и е събрал около 400 души. От полицията съобщават, че проявата не е била разрешена, не са се спазвали мерките са дистанция и носене на маски, което е предизвикало тяхната намеса.

Ситуацията е ескалирала и се е наложило полицаите да използват сълзотворен газ и палки, за да усмирят особено агресивните участници. Повдигнати са 20 обвинения за нарушаване на обществения реди и съпротива срещу органите на реда.

Демонстрации срещу ограниченията се проведоха в събота и в други градове на Тюрингия като Баден Либенщайн, Рудолщад и Зондерхаузен. Събрали са се общо малко над 1000 души, съобщава РНД.

По време на срещата на канцлера и премиерите на федералните провинции на 21 декември беше решено, че най-късно от 28 декември в частни апартаменти и къщи ще могат да се събират максимум 10 души, независимо дали са ваксинирани или са се заразили с COVID-19. Изключение се прави за деца на възраст под 14 години.

Достъпът до ресторантите, магазините и обществения транспорт е ограничен за лица, които са ваксинирани и са се възстановили от COVID-19. На някои места се прилага правилото 2G+, което означава, че освен сертификат за ваксинация или доказателство за предишно заболяване трябва да представите и отрицателен резултат от тест за коронавирус, валиден не повече от 24 часа след теста.

Големи събития, включително футболни мачове, могат да се провеждат, но без публика. Това се отнася за всички спортни, културни и други събития. Дискотеките, клубовете и баровете в цялата страна са затворени.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!