Пожарникари се борят с горските пожари в бразилския Пантанал - най-голямата тропическа влажна зона в света. Миналата година регистрираните огнища там в периода януари - юни са 127. За същия период на тази година броят им е 1315, предаде Ройтерс. 

Близо 32 000 хектара вече са унищожени от пожарите в щата Мато Гросо до Сул, съобщават местните медии. Експерти по климата твърдят, че тазгодишният сезон на горските пожари е започнал по-рано и е по-интензивен от предишни години.

Усилията на пожарникарите да потушат пламъците са били затруднени от силните ветрове през уикенда.

Освен това в региона са паднали по-малко дъждове, отколкото през други години, което е улеснило разпространението на пожарите.

По данни на Националния институт за космически изследвания на Бразилия (INPE) броят на пожарите от началото на годината до 9 юни е бил с 935 % по-голям от този през същия период на миналата година.

Увеличението е особено тревожно, тъй като главният сезон на горските пожари ще започне едва през юли.

Снимка: Reuters

През април властите на щата Мато Гросо до Сул обявиха извънредно положение в областта на околната среда, като заявиха, че ниските нива на валежите създават идеални условия за възникване на горски пожари.

Броят на пожарите досега през 2024 г. е най-голям от 2020 г. насам, която беше най-лошата година по отношение на пожарите в Пантанал. През тази година около 30 % от Пантанал е бил погълнат от пожари.

Снимка: Reuters

Разликата в броя на огнищата на пожари досега през тази година в сравнение с миналата година вече е драстична. Между 1 януари и 9 юни 2023 г. са регистрирани 127 пожара. През същия период на тази година броят им е 1315.

Миналата седмица правителството на Бразилия обяви, че ще работи съвместно с правителствата на щатите Мато Гросо до Сул и Амазония за борба с горските пожари.

Пантанал: Най-голямото блато в света

В сърцето на Южна Америка се намира едно от най-големите убежища на дивата природа, известно като Пантанал (Pantanal).

Според речниците : пантано - означава именно блато, заблатена местност.

По-голямата част от нея е в бразилския щат Мату Гросу. Пантанал е в горното течение на р. Парагвай, най-големия приток на Парана. През 2000 г. Пантанал е обявен от ЮНЕСКО за територия с уникален животински свят, който трябва да бъде защитен и запазен за бъдещето.

Пантанал е дом на ягуари, гигантски мравояди и речни видри. Там живеят същпо и милиони птици и мястото е известно като рай за орнитолозите.