Това, което започва като местен таблоид, събиращ пикантни слухове за живота на знаменитостите, скоро се превръща в най-големия хонгконгски продемократичен вестник. "Епъл дейли" излиза в продължение на 26 години, съчетавайки любопитна информация за известните с разследвания и отворена критика по адрес на управляващите в Китай. Това го превръща в знаменосец на продемократичното движение в Хонконг.

Тази събота обаче ще бъде публикувано неговото последно издание, след като националните служби за сигурност арестуваха още един негов служител, обяви неговият издател "Некст диджитъл", цитиран от Ройтерс.

В изявление на сайта си той посочва, че решението за затваряне на вестника, за който работят близо 600 журналисти, е взето "заради създалата се в Хонконг ситуация".

Миналата седмица в офисите на изданието бяха извършени обиски заради твърдения, че няколко репортажа са нарушили противоречив закон за националната сигурност. По-късно бяха замразени неговите активи на стойност 18 млн. хонконгски долара (2,3 млн. паунда). Полицията задържа главния редактор на изданието и петима от неговите изпълнителни директори, а основателят му - Джими Лай също е в затвора по редица обвинения.

Ръководството на вестника съобщи, че "с оглед на безопасността на служителите" е решило "да прекрати работата си веднага след полунощ в четвъртък", а последният брой на хартиен носител ще бъде публикуван същия ден. Официалният сайт на таблоида също ще спре да функционира тогава.

"Амнести интернешънъл" определи затварянето на вестника като "най-черния ден за свободата на медиите в най-новата история на Хонконг".

"Вестникът на практика беше забранен от правителството за публикуване на статии, които го критикуват, и за отразяване на международните дискусии за Хонконг. Това е неприемливо посегателство върху свободата на изразяване", се казва в изявление на организацията.