Изтекли данъчни документи разкриват, че милиардерите Джеф Безос и Илън Мъск не са платили данъците си. От материал на уебсайта „ПроРепублика“ става ясно, че Безос не е дал и един долар на държавата за 2007 и 2011 г., а Мъск – за 2018 г.

В документите фигурира и името на Уорън Бъфет, но за него не се споменава за кои години не е платил данъци.

Според „ПроРепублика“ документите са истински и добавят, че през следващите седмици ще има още разкрития за парите на големите.

Снимка: Reuters

Според данните 25-те най-богати американци са платили значително по-малко данъци върху печалбите си в сравнение с останалите работници в Съединените щати. Изчисленията показват, че те са с около 15,8% по-малко.

От изданието посочват, че годините, в които не са плащани никакви пари на държавата, са абсолютно легални и това се прави с поредица от юридически хватки.

Според данни на „Форбс“ парите на най-богатите американци общо са скочили до 401 милиарда долара от 2014 до 2018 г., но изплатените данъци са 13,6 милиарда долара.

Президентската администрация и ФБР определиха теча на данни като незаконен и по случая е започнало разследване.

Междувременно Джо Байдън се закани да увеличи данъците за супербогатите американци като част от мисията му за подобряване на равенството между отделните класи. В същото време от „ПроРепублика“ посочват, че макар плановете на Байдън да увеличат данъците на шефове на хеджфондове, например, тези на най-богатите 25 няма да се променят особено.

В документите фигурират имената и на Джордж Сорос, както и на Майкъл Блумбърг – бившият кмет на Ню Йорк.