Шефът на гиганта в онлайн търговията „Амазон” Джеф Безос е най-богатият човек на 2017 г. – поне според класацията на списание „Форбс”, публикувана днес. Списанието оценява богатството на Безос на 112 млрд. долара.

За изминалите 12 месеца акциите на „Амазон” са поскъпнали с 59%, което е увеличило състоянието на шефа ѝ с 39,2 млрд. долара. Това е най-големият растеж, откакто „Форбс” започва да следи богатството на милиардерите през 1987 г.

Бил Гейтс
Снимка: EPA

Предишният лидер Бил Гейтс, основателят на „Майкрософт”, е слязъл на второ място с 90 млрд. долара.

Трети е инвеститорът Уорън Бъфет с 84 млрд. долара.

Бернар Арно
Снимка: EPA

Най-богатият европеец е Бернар Арно, чиято компания Ел Ве Ем Аш (LVMH) е най-голямата модна къща в света. Той заема четвъртата позиция със 72 млрд. долара.

Пети се нарежда основателят на „Фейсбук” Марк Зукърбърг със 71 млрд. долара.

Значителни загуби през 2017 г. е понесъл американският президент Доналд Тръмп, който е слязъл от 544-то до 766-то място в класацията със своите 3,1 млрд. долара.

Най-богатият руснак вече е Владимир Лисин, който контролира руския стоманодобивен концерн НЛМК. Той измества газовия магнат Леонид Михелсон.

Сп. „Форбс” регистрира 2208 милиардери (в долари), които имат общо 9,1 трлн. долара – с 18% повече от миналата година.

В класацията за първи път влизат 259 души, като това е първата година, когато тя включва и граждани на Унгария и Зимбабве.

Най-многобройни сред милиардерите са гражданите на САЩ (585 души) и Китай (373 души).

Използвани са материали на БТА