Нивото на опасност за гражданите на Венецуела е най-високо в света, според публикувано изследване за индекса на гражданска безопасност, цитирано от Univision.

Индексът отчита доверието към полицията, възприятието на гражданите за нивото на безопасност и регистрираните случаи на грабежи.

Във Венецуела 74% от отговорилите на анкетата не вярват на полицията, само 19% не се боят да излизат на улицата през нощта, а 22% са заявили, че или те или техни близки са станали жертва на грабеж през последната година.

Управлявалият години наред Уго Чавес (а и приемникът му днес Николас Мадуро) разчиташе основно на подкрепата от най-бедните слоеве на населението. Въпреки големите приходи от износа на нефт, лошото управление на икономиката доведе до дефицит на стоки от първа необходимост и общо влошаване на условията на живот.

Това на свой ред докара в големите градове престъпност, каквато сме свикнали да виждаме в отделни райони на Мексико и Бразилия.

По данни на комисията към ООН по наркотиците и престъпността, за убийствата Венецуела отстъпва единствено на Хондурас, където се извършват 90.4 убийства на 100 хиляди души население. Във Венецуела този показател е 53.7 убийства на 100 хиляди, а на трето място е Белиз (44.7).

Най-безопасната страна в Латинска Америка, според експертите, е Никарагуа, където на властите се отдава да удържат ситуацията с престъпността под контрол, въпреки ширещата се бедност.

В същото изследване Украйна е посочена като най-опасната за живеене бивша съветска република, което не е изненадващо с оглед военните действия в страната. Любопитно е обаче, че през едно място от нея е Русия.