Покойният основател на Apple Стив Джобс бе легендарен с вманиачаването си в детайлите. Но не това е пътят към успеха според Дж. Кейт Мърнинган – професор от Северозападния университет в Чикаго. Според него повечето мениджъри се справят най-добре, ако не правят нищо, пише LiveScience.com.

Естествено, Мърнинган не съветва шефовете да не правят нищо, но в последната си книга той пише, че най-успешните сред тях възлагат фактически цялата работа на персонала си.

Според професора този подход ще освободи времето им и те ще могат да улесняват и ръководят представянето на другите.

Това не само би повдигнало духа, но и ще доведе до по-добра продукция и по-малко стрес за лидера.

Други предимства са по-доволните работници, по-редките промени в организацията и повечето време за планиране.

„Хората в екипа ви ще разкрият умения, за които никога не сте знаели, че притежават; те ще постигнат неща, които стигат далеч отвъд преценката ви за техните способности”, пише професорът.

За много шефове обаче неангажираността е пълна с предизвикателства, твърди Мърнинган.

„Да не правиш нищо, е трудно за хора, които харесват работата си и са движени от успеха.”

Проблемът е, че тези хора получават повишения, защото са добри в това, което правят, а не защото са показали признаци на добри мениджъри. Те трябва да научат как да се отпуснат, заявява професорът.

„Успешните лидери трябва да сменят предавките и буквално да правят по-малко от това, което са свикнали да правят”.

Неприятното за тях е, че се чувстват комфортно, използвайки своите стари и установени умения. На шефовете често им е трудно да променят това, завършва професор Мърнинган.