Снощи бяха връчени 69-тите годишни награди за телевизионни продукции „Еми”, като тази година големите победители във всички категории са драматичните сериали.

„Историята на прислужницата” получи общо 6 статуетки, сред които за най-добър драматичен сериал, за главна женска роля и за най-добра режисура на драматичен сериал.

Действието на сериала се развива в бъдещето, а планетата е обхваната от нова световна чума – жените губят възможността си да раждат деца. Тези, които имат здрави репродуктивни органи, стават прислужници и се грижат „елитът” на бъдещото да има потомство, като са задължени да правят секс и да раждат деца, във всички случаи – против волята им.

Снимка: Reuters

В главната роля е Елизабет Мос, която е добре позната на публиката от сериала „Момчетата от Мадисън авеню”. Въпреки останалите номинирани, сред които Виола Дейвис за „Как да се отървем от убийство” и Клеър Фой за „Короната”, именно Мос получи важната статуетка.

Снимка: Reuters

Сериалът е отличен и с награда за най-добра поддържаща женска роля на Ан Дауд и статуетка за режисура за Рийд Морано.

Другият голям победител от вечерта е минисериалът на HBO „Големите малки лъжи”, който взе общо пет награди, сред които за най-добър драматичен минисериал и най-добра актриса в драматичен минисериал.

„Големите малки лъжи” разказва историята на три жени, които стават най-добри приятелки и се изправят пред драматични решения в живота си. В главните роли са Никол Кидман, Рийз Уидърспуун, Лора Дърн, Александър Скарсгард и много други.

Снимка: Reuters

Именно Никол Кидман грабна статуетката за най-добра женска роля в минисериал. Нейната героиня е постоянно малтретирана от съпруга й, като самата Кидман се включи в много благотворителни инициативи и лекции на темата, след като изигра ролята.

Снимка: Reuters

Играта на Александър Скарсгард, който играе съпруг на Кидман в сериала, също получи признание за ролята си на насилник. Неведнъж актьорът е споделял, че тази роля е голямо предизвикателство за него, защото никога не е приемал такова отношение към жените.

Режисурата на Жан-Марк Вале за „Големите малки лъжи” също беше отличена с награда.

За разлика от предишни години, тази година „Еми” наградите определено наблегнаха на драматичните сериали. Традиционните любимци на публиката като „Къща от карти” с Кевин Спейси в главната роля, и „Игра на тронове” не получиха нито една статуетка.

Всички победители вижте тук.