Азербайджан и арменците в Нагорни Карабах очевидно са се договорили за създаването на хуманитарен коридор след краткотрайния военен конфликт в региона, съобщава германското издание „Шпигел“. 

„Цивилните могат да напуснат Нагорни Карабах през коридора Лачин със собствените си превозни средства“, написа в социалната мрежа Туитър съветникът на президента на Азербайджан Илхам Алиев Хикмет Хаджиев.

Арменското ръководство в Нагорни Карабах потвърди това, пише агенция Ройтерс. Все още обаче няма конкретни гаранции за сигурността на хората в региона. 

Снимка: btvnovinite.bg

Хаджиев пише в изявлението си, че военните от Нагорни Карабах ще бъдат „свободни, ако свалят оръжието си“.

Според репортер на агенция Ройтерс, конвой от няколко камиона, придружен от т.нар. руски миротворци, е на път за Нагорни Карабах от Корнидзор, Армения.

Регионът е част от територията на Азербайджан съгласно международното право, но е населен предимно с етнически арменци и преди това е бил контролиран от международно непризнатата „Република Арцах“, пояснява „Шпигел“.

От миналия декември достъпът до Нагорни Карабах през коридора Лачин е блокиран от Азербайджан. В резултат на това снабдяването и хуманитарната ситуация в региона се влошиха драстично.