Около 60 затворнически надзиратели блокираха достъпа до затвора в Алансон - Конде сюр Сарт, в знак на протест срещу нападението срещу техни колеги, извършено вчера от радикализирал се зад решетките затворник.

Надзирателите в строго охранявания затвор, в който има 110 опасни престъпници, са запалили автомобилни гуми и палети пред сградата и не допускат свои колеги да влязат вътре.

Подобни протести има на входовете на други затвори във Франция, съобщи АФП, цитирана от БТА. Заради блокада от надзиратели около 200 души не могат да влязат в затвора Фльори-Мерожис близо до Париж, който е най-големият в Европа.

Протестните блокади бяха предприети, след като вчера 27-годишният Михаел Шиоло атакува с керамичен нож двама надзиратели и ги рани сериозно. После той се барикадира заедно с приятелката си, дошла му на свиждане, в зоната за семейни срещи в затвора в Алансон/Конде сюр Сарт.

Снимка: EPA

След намеса на френски командоси Шиоло беше задържан, но при операцията приятелката на затворника беше простреляна и издъхна от раните си.

Шиоло, който е от италиански произход, е приел исляма през 2010 г. в затвора, където излежава 30-годишна присъда за нападение и убийство с цел кражба на 300 евро на бивш член на френската съпротива, оцелял от концентрационния лагер Дахау. Шиоло е осъден и за възхвала на тероризма, а зад решетките той се радикализира.

Снимка: Reuters

Вчерашното нападение на Шиоло се смята за терористично. При разпита след задържането той каза, че искал да отмъсти за Шериф Шекат, атентатора от коледния базар в Страсбург, който миналия декември уби петима души, включително двама журналисти.