Няма официални данни за втора българка, пострадала при атентата в Истанбул, съобщи посланикът ни в Турция Надежда Нейнски пред специалния пратеник на bTV Петър Нанев.

Такива медийни спекулации се появиха по-рано през деня.

Нейнски обясни, че мъж се е обадил в генералното ни консулство и е казал, че сестра му може би е била в клуб „Рейна“ по време на атаката. Връзката обаче е прекъснала и той не се е обадил повторно.

Направихме проверка, в списъците на ранените и загиналите няма други българи. Само още четири или пет от жертвите не са идентифицирани, надяваме се и сред тях да няма наш сънародник, каза посланикът.

Пострадалата българка, за която беше съобщено по-рано днес, е простреляна в белия дроб и е засегнат гръбнакът ѝ. Тя е в тежко, но стабилно състояние. Лекарите избягват да дават прогнози, добави Нейнски.

Дипломатът е посетила пострадалата по обяд, малко след излизането ѝ от операционната, и тя е била контактна. Вероятно утре следобед ще има повече данни за състоянието на младата жена.

Самата Нейнски планирала да посрещне новата 2017 г. в клуба, но се отказала. На въпрос дали Турция вече е опасно и непредвидимо място, предвид скорошното убийство на руския посланик в Анкара, тя отговори: „Живеем в много сложни и тежки времена. Районът и страната са подложени на много терористични атаки. Посланиците са като всички останали граждани – може да попаднат на неподходящото място в неподходящото време“.

Нейнски призова хората да са предпазливи и да пътуват до Турция само ако наистина им се налага, защото „в момента обстановката е много напрегната“.

При атентата в нощния клуб „Рейна“ – един от най-посещаваните в Истанбул, загинаха 39 души, 16 от които – чужденци. Ранените са над 70.

Нападателят все още се издирва

Намерено е оръжие, с което вероятно е извършен атентатът, съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм.

Никой все още не е поел отговорност за нападението, но според анализаторите то носи почерка на „Ислямска държава“.

Вижте във видеото как се развиха събитията днес:

Вижте във видеото защо именно „Рейна“ беше атакуван и как изглежда Истанбул след атентата:

Световните лидери осъдиха атентата.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази съболезнования си и предложи помощ на Турция. Руският президент Владимир Путин потвърди, че страната му остава надежден партньор на Анкара, а германският канцлер Ангела Меркел нарече „безчовечно и коварно“ нападението срещу хората, които са искали да посрещнат заедно Нова година.

Българският премиер също изрази съчувствие към близките на загиналите.

Вижте във видеото повече от реакциите на световните лидери: