Над 80 хиляди души са застрашени от огромен горски пожар, който бушува в Калифорния. На десетки хиляди жители в южната част бе разпоредено да се евакуират заради пожара, който гори безконтролно в планинска местност, предаде ДПА.

Огънят пламнал вчера сутринта в прохода Кахон, на стотина километра източно от Лос Анджелис, в окръг Сан Бернардино, и до ранните часове на днешния ден се е разпрострял на площ от над 120 квадратни километра, съобщиха от Националната координационна група по горските пожари.

Над 82 хиляди души подлежат на задължителна евакуация поради "непосредствена заплаха за обществената безопасност, пътното движение е сгради".

Местни медии публикуваха видеоклипове, на които се виждат горящи жилищни сгради, както и една унищожена от огъня популярна крайпътна закусвалня. Стихията е довела до затварянето на множество шосета, сред които и главната междущатска магистрала от Лос Анджелис до Лас Вегас, Невада.

Снимка: Reuters

Над 1300 пожарникари се борят с огъня, но засега не успяват да го овладеят. Самолети и хеликоптери изсипват от въздуха погасяващи течности в помощ на наземните служби.

Заради сушата, ветровете и температурите от над 35 градуса по Целзий се очаква пожарът да гори поне до утре. Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение в окръг Сан Бернардино.