Расте броят на загиналите и ранените след земетресението с магнитуд от 7,4 по Рихтер в Югоизточна Турция. То засегна и Сирия. Повече от 500 са вече жертвите и от двете страни на границата.

В Турция ранените са над 2300, а в Сирия близо 700. Засега няма данни за пострадали български граждани. Това увериха от консулската ни служба в Анкара.

Една от причините за огромната трагедия е, че трусът удря около 4 часа сутринта, когато повечето хора все още спят. Епицентърът на земетресението е турският град Пазарджък в провинция Кахраманмараш. Това е съвсем близо до границата със Сирия.

Много сериозно е положението в 10 турски града, сред таях са Газиантеп, Диарбекир, Османие, Адана, Адъяман. Властите се опасяват, че под руините на сградите има много затрупани хора.

Турция обявява извънредно положение и призовава хората да не използват мобилни телефони, за да могат спасителите да координират действията си. Това със сигурност е едно от най-силните земетресения в историята на страната.

Тежка е ситуацията и в Сирия, където част от пострадалите северни райони са под контрола на въоръжени групировки и достъпът до здравни услуги е ограничен. Срутените сгради там са много, тече опит за издирване на оцелели.

Турция поиска помощ от ЕС, а над 45 държави ѝ предложиха такава.

МВнР заяви, че дипломатическите ни представителства са осъществили координация с местните власти и се поддържа контакт.