Непал продължава да се възстановява след опустошителното земетресение в началото на миналия месец. Тогава трус с магнитуд 6,4 удари страната, последваха стотици вторични разлюлявания.

Снимка: Ройтерс

Силният трус уби 157 души и остави хиляди други без дом. Забавянето на безвъзмездната помощ оставя засегнатите от земетресението на студено.

Снимка: Ройтерс

Снимка: Ройтерс

В социалните мрежи се разпространяват кадри, за които се твърди, че земетресението предизвиква лавина под връх Еверест. В други публикации се отправят призиви за по-бързи действия по възстановяванията, тъй като хората посрещат предизвикателствата на студа на открито.

Епицентърът е в област Джаджаркот в провинция Карнали, планински район на страната, известен с ниските си показатели за социално-икономическо развитие.

Земетресението и неговите повече от 300 вторични труса през следващите дни предизвикват няколко свлачища, засягайки транспорта и достъпа до отдалечени общности, коментира хуманитарният информационен портал ReliefWeb.

Снимка: Ройтерс

Там обаче предизвикателствата са от много преди това -  бедността, недохранването и високият здравен рисков профил поради ограничената медицинска инфраструктура и услуги са хронични проблеми и увеличават уязвимостта на местните жители.

Катастрофалното бедствие причинява загуби и щети както на хора, така и на инфраструктура.

Снимка: Ройтерс

Според правителствения Национален оперативен център за извънредни ситуации земетресението засяга 62 039 домакинства и приблизително 300 000 души. Домовете им са напълно или частично повредени.

Потърпевшите хора сега трябва да съхранят живота си в суровия студ на откритите пространства.

Снимка: Ройтерс

Засегнатите райони са известни и с големи движения на сезонна миграция, където по-голямата част от мъжете работници мигрират в търсене на икономически възможности, оставяйки след себе си възрастни хора, деца и жени.

„Парите, депозирани от правителството, все още са в областните комисии за управление на бедствия. Разпределението на първата вноска е спряно поради несъответствия в данните. Забавянето на разпределението на безвъзмездната помощ изправя разселените хора към допълнителни трудности“, коментира местен лидер от Джаджаркот, цитиран от местните медии.

Снимка: Ройтерс

„Имаше няколко грешки в документите, представени от местните звена. Имаше повторения на имената на бенефициентите, нямаше подробности за щетите и липсваха полицейски доклади“, казват отговарящите за дейността.

Снимка: Ройтерс

„Инструктирахме местните звена да възобновят работата и да подадат заявления отново възможно най-скоро. Безвъзмездната помощ ще бъде отпусната след получаване на съответните документи. Това ще предотврати злоупотреба“, посочват още те.