Руската полиция е задържала близо 600 души в центъра на Москва при неразрешен опозиционен протест днес, съобщи независимата мониторингова организация "ОВД-инфо", цитирана от Би Би Си.

Към 14:30 ч Руската национална гвардия е задържала 30 души в центъра на Москва за участие в наразрешен протест, в който общо са се включили около 350 души, съобщи пресслужбата на московското Главно управление на руското министерство на вътрешните работи, цитирана от ТАСС.

Полицията в Москва е задържала и водещата опозиционна фигура Любов Собол, докато отивала към митинга срещу изключването на независими и опозиционни кандидати от изборите за общински съвет на Москва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

На друг площад по планирания маршрут на протеста, полицейски части за борба с безредици с шлемове, подредени в гъст строй, разпръскваха хората.

Опитът за митинг е организиран седмица, след като полицията задържа около 1400 протестиращи и би някои от тях с палки, отбелязва Асошиейтед прес.

Въпреки многократните предупреждения, че полицията ще предприеме активни мерки срещу евентуален протест днес, активистите си бяха поставили за цел да организират шествие, което да измине около 4 км по така наречения "Булеварден пръстен" ("Бульварное кольцо"), който обгражда центъра на Москва и е популярно място за разходки в града. 

Снимка: Reuters

Междувременно стана ясно, че Руските власти започват разследване за пране на пари от фондация, основана от Навални.

Става дума за сума около 15,3 млн. дилара, а от фондацията е за броба с корупцията, основана от опозиционния лидер Алексей Навални, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Властите съобщиха за разследването на фона на опозиционен протест, организиран от Навални, в Москва. 

Опозиционерът е в затвора, след като беше осъден на 30 дни затвор миналата седмица заради призив за участие в неразрешен протест.