Над 200 мигранти вероятно са загинали, след като лодките им се преобърнаха край бреговете на Либия. Това съобщи испанската неправителствена организация „Проактива оупън амрс” (Proactiva Open Arms).

Телата на петима младежи, които очевидно са се удавили, са намерени край две преобърнати лодки. Всеки от плавателните съдове е побирал над 100 души.

Представител на италианската брегова охрана, която координира спасителните действия, потвърди информацията за петте жертви и допълни, че службата не е получавала сигнал за бедствие от лодките.

Броят на мигрантите от Либия, опитващи се да достигнат бреговете на Европа се увеличи рязко от началото на годината, въпреки че маршрутите през Турция и Гърция на практика са затворени. Италианската брегова охрана съобщи, че е координирала над 40 спасителни операции през последните няколко дни.

Повече от 20 000 мигранти са пристигнали в Италия от началото на годината, съобщава Международната организация по миграцията. Около 559 души са загубили живота си или са се загубили по пътя. Цифрите са по-малки в сравнение с този период през 2016 г., когато имаше около 350 смъртни случая.