Най-малко 213 души бяха убити, а стотици – ранени, при въздушен удар на водената от Саудитска Арабия коалиция по траурна зала, пълна с опечалени, в йеменската столица Сана, съобщи ТАСС, като цитира телевизия „Ал Маядин“.

Първоначалните данни бяха за между 82 и 140 жертви.

По време на нападението в залата е имало над 1000 души.

Според местни източници от силите за сигурност и медици сред жертвите и ранените има висши военни представители и служители по сигурността от редовете на шиитските бунтовници, които се бият срещу международно признатото правителство на президента Абд Рабу Мансур Хади, както и от редиците на техните съюзници – предани хора на бившия президент Али Абдула Салех.

Според представители на бунтовниците сградата е била подложена на масиран обстрел.

Оглавената от Саудитска Арабия коалиция подкрепя правителството на Хади в бушуващата в Йемен гражданска война, припомня АП.

Тя отрече да има общо с удара.

Категорично не е имало подобна операция по такава мишена, каза за Ройтерс източник, цитирайки потвърждение от командването на коалиционните сили.

Не сме извършвали въздушни операции в района на Сана, където е станала експлозията, посочи коалицията и в комюнике, цитирано от ТАСС.

САЩ обявиха, че са започнали незабавно преразглеждане на своята подкрепа за коалицията в Йемен, оглавявана от Саудитска Арабия, предадоха световните агенции.

Сътрудничеството в сферата на сигурността със Саудитска Арабия не е като празен чек, заяви Нед Прайс говорителят на Съвета за национална сигурност на президента Барак Обама. Предвид ударите вчера и други инциденти започнахме незабавно преглед на нашата подкрепа, която вече е силно намалена, каза той.

Вашингтон е готов да промени своята подкрепа, така че тя да отговаря по-добре на принципите, на ценностите и на интересите на САЩ, подчерта Прайс.

Използвани са материали на БТА