Броят на заразените с коронавирус по света вече надхвърля 2 милиона и 600 хиляди души. Жертвите са повече от 180 хиляди. 

Въпреки съобщенията в редица страни, че епидемията в Западна Европа се стабилизира, на Стария континент случаите са над милион и 200 хиляди, а жертвите надхвърлят 111 хиляди. Нов ръст на заболеваемостта отчитат и в Германия.

Нови 2 хиляди и 300 случая бяха регистрирани в Германия, като това е трети пореден ден на ръст в разпространението на заразата в страната. 

Разделителни ленти и ученици на дистанция - така изглеждат възстановените часове в едно от уличищата в германския град Бон.

Отваряне на училищата е една от мерките, които преди дни договориха провинциите с федералното правителство.

В Бундестага канцлерът Меркел предупреди, че не напълно съгласна с договорените мерки и ги определи като "разходка върху тънък лед".

"Изглеждам ми отчасти прибързани, да не кажа и твърде прибързани. Нека не проиграваме това, което постигнахме, за да не рискуваме с обратен удар“, призова канцлерът Ангела Меркел.

Германският бизнес се подготвя извънредните мерки да продължат още 4 месеца.

В Съединените щати американският президент Доналд Тръмп подписа заповедта, с която спира миграцията към страната.

„Искаме американците да запазят работните си места, искаме американците да имат достъп до здравеопазване. Грижим се първо за нашите граждани. Заповедта е за 60 дни, но може и да я удължа“, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Междувременно в няколко щата се проведоха протести за отваряне на икономиката по призиви на президента Тръмп в социалните мрежи. За да спазват препоръките за социална дистанция, демонстрантите излязоха с колите си и надуваха клаксони. 

От ООН алармират за ръст на национализма, авторитаризма и потъпкването на основни човешки права, на фона на пандемията.

„Нека не забравяме, че заплахата е вирусът, а не хората. Всички извънредни мерки трябва да са законни, пропорционални, необходими и не дискриминиращи. Да имат ясен фокус, продължителност и с възможно най-малко натрапчив подход в защита на общественото здраве“, каза Антониу Гутериш – генерален секретар на ООН.

Добри новини идват от Китай, където осми пореден ден няма регистриран смъртен случай от COVID-19.