Над 1600 души от всички 2500 участници в новогодишното парти в Западна Франция бяха глобени за участие в забранено мероприятие и употреба на дрога.

Подробности по случая представи днес министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Служителите на реда са установили 1225 нарушения на COVID мерките и още 420 други нарушения, от които 225 са свързани с притежание на дрога, съобщи той в профила си в „Туитър“. Министърът не уточнява дали са открити всички организатори на събирането.

По-рано командващият жандармерията в Бретан ген. Пиер Совгрен заяви, че издирването им продължава. Един от предполагаемите организатори е арестуван извън територията на изоставения склад, където се е провело партито. В автомобила му е открит електрогенератор и винилови плочи.

Според Совгрен властите са имали информация за подготовката на мероприятието и са следели коментарите в социалните мрежи, но се оказали неподготвени за такъв мащаб. За да се избегнат по-нататъшни сблъсъци, застрашаващи здравето както на подчинените, така и на участниците в нелегалното парти, Совгрен решил да се откаже от употребата на сила и съсредоточил усилията върху охрана на периметъра, за да не се допусне присъединяването на още участници.

Той все пак призна, че организаторите са успели да изкарат от територията на склада няколко фургона с оборудване, заобикаляйки полицейския кордон, като са демонтирали част от оградата откъм страната на автомагистралата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!