Общо 156 държави се включиха в Световния ден за чистене. По първоначални данни в кампанията са се включили десетки милиони хора, като целта е да бъдат ангажирани 5 процента от населението на света.

Заради часовата разлика, вече има държави, където почистването е приключило, има и такива, където то тепърва ще започва.

Парижкото сити се включи в кампанията

Сред най-активните страни е Франция, където се включиха над 3 милиона доброволци. В Париж избраха да започнат ден по-рано, за да привлекат вниманието на банкери и бизнесмени, преди да е започнал уикендът.

1200 акции бяха организирани в цяла Франция.

Снимка: bTV

Вчера в акцията в елитния квартал „Дефанс” се включиха и хора със скъпи костюми, а важното е, че даже и тези, които останаха странични наблюдатели, вероятно няма отново да си хвърлят фасовете пред входовете на скъпите офиси.

Снимка: bTV

Тук работят около 180 хиляди души. Те са бизнесмени, компютърни специалисти, финансисти, застрахователи. Част от тях приеха предизвикателството и влязоха в доста нетипична за тях роля - на почистващи доброволци.

Никой не изглеждаше разочарован от необичайно прекараната обедна почивка.

За една по-чиста река Рейн

Германия също се включи в голямото чистене днес. Точно в 10 ч. местно време милиони хора в 44 града в Германия, въоръжени с ръкавици и чували, дадоха старт на голямо чистене. Бяха почистени тонове боклуци.

Една от основните цели на организаторите е да бъдат почистени бреговете на река Рейн. От началото й в Швейцария до края в Холания.

Снимка: bTV

„Всяка година 1 милион килограма по Рейн се вливат в моретата. Въпреки, че реката минава през развити страни като Швейцария, Лихтенщайн, Австрия, Франция, Германия и Холандия, боклукът е огромен”, коментира организаторът Томас де Грооте.

Посланието на организаторите е, че не тоновете събран боклук в днешния ден са най-важното, а отговорността, който всеки един от нас трябва да възпита към природата. Вече има и дата и за следващо почистване на Рейн това ще се случи на 14 септември 2019 г.