Над хиляда са внесените предложения за промени в бъдещата реформа на регламента от Дъблин, който определя системата за предоставяне на убежище на бежанци.

Предстои те да бъдат обобщени и вписани в текстовете, които ще бъдат предложени за разглеждане в отделните комисии на европейския парламент и политическите групи. 

Според групата на социалистите и демократите най-важното е да се отчетат спецификите на отделните страни членки, съобщи българския евродепутат Сергей Станишев. Той е категоричен, че за граничните страни, като България, тежестта трябва да бъде облекчена.

В момента 80% от молбите се обработват от 5 държави членки, сред които е и нашата, каза Станишев.

Българските депутати в групата на Европейската народна партия са предложили отговорността за бежанците да се носи от страната, в която първо са подали молба за статут, независимо дали тя е първата, в която са влезли, съобщи депутатът от ЕНП Емил Радев. 

Също така при разпределянето на мигрантите да се отчита и фактора заетост, защото държавите с високи нива на безработица не може да бъдат принуждавани да приемат кандидати за убежище при недостиг на работни места за техните граждани.

Промяна на политиката, твърда граница, репатриране и невъзможност бежанци да се укриват от правосъдието подавайки молби за закрила в други държави са основните предложения на групата на консерваторите и реформистите, съобщи българският депутат Ангел Джамбазки.

Той заяви, че вместо глоби трябва да има поощрение за страните, които искат да приемат бежанци.

Очаква се българските депутати да се обединят около обща позиция при обсъждането на новите правила за разпределението на бежанци. 

Те ще търсят подкрепа и от останалите гранични за Европейския съюз държави.