Над 100 миньори от нефритена мина в Мианмар загинаха при срутване. Причината за свлачището са мусонните дъждове, които допълнително влошават условията за работа, съобщава БГНЕС. Местните медии посочват, че стотици работници все още са под земята.

Свлачището се е активирало тази сутрин. „Нефритените миньори са били задушени от вълна от кал. Процесът на издирване и спасяване все още продължава.", се казва в изявлението на службата за пожарна безопасност на Мианмар.“ 

Работниците копаели за скъпоценните камъни на остър планински терен в град Хпакан, където следи от предишни миньори вече са набраздили земята. Смъртоносните свлачища в района са често срещани и жертвите често са от бедни етнически общности, които търсят остатъци, оставени от големите фирми. 

Инцидентите в сектора не са рядкост, десетки умират всяка година, докато работят във високо доходната, но лошо регулирана нефритена индустрия, която използва нископлатени работници мигранти, за добиване на скъпоценния камък, който е силно търсен в Китай.