Израел е подложен на нарастващ международен натиск за провеждане на разследване на трагедията в Ивицата Газа. Такъв призив дойде от Европейския съюз и още няколко държави.

При раздаване на хуманитарна помощ загинаха над 100 души, повечето от които са били прегазени или стъпкани. Ден след случилото се обстоятелствата все още остават неизяснени.

Снимка: Reuters

Хиляди палестинци са се втурнали към хуманитарния конвой от 30 камиона с помощ от Египет.

Според израелската армия много хора са били прегазени от шофьорите или са били стъпкани от тълпата.

Според „Хамас“ израелски войници са стреляли по събралите се.

Д-р Мохамед Салха, временен управител на болницата „Ал Ауда“, където са били откарани много от загиналите и ранените, каза пред Би Би Си: „Болница Ал Ауда получи около 176 ранени хора. 142 от тези случаи бяха с наранявания с куршуми, а останалите са от блъсканицата и са с счупвания в горната и долната част на тялото“.

Снимка: Reuters

Говорителят на израелската армия подполковник Питър Лернер обяви, че „танкистите, които са били наблизо, за да охраняват конвоя с хуманитарна помощ, са видели, че палестинците са били стъпквани и предпазливо са се опитали да разпръснат тълпата с няколко предупредителни изстрела“.

Според него след това танковете са се отдръпнали, за да се избегне нараняване на цивилни.

Над 30 хиляди са вече жертвите в Ивицата Газа. Според американския държавен департамент 25 хиляди от тях са жени и деца.

Снимка: Reuters

Междувременно Съединените щати обявиха, че ще пуснат пакети с помощ по въздух.