Броят на хората, попаднали в зоната на голямото наводнение в североизточния индийски щат Асам, достигна 1,5 милиона, предаде ТАСС.

Наводнението е засегнало 25 от 33 окръга на щата. Най-малко седем души са загинали, а десетки са в неизвестност. По-рано бе съобщено за 800 000 души в зоната на стихията.

Бедствието бе причинено от мусонните дъждове, които продължават в щата вече седмица. Нивото на водите в местните реки рязко се е увеличило, включително в Брамхапутра, която е най-голямата река в тази част на страната.

Националните спасителни служби провеждат спасителни дейности и евакуират хора. Над 20 000 души са преместени от пострадалите райони в 68 центъра за временно настаняване.

Под вода са 70% от територията на местен резерват, обитаван от индийски еднороги носорози и други редки видове. Стихията е засегнала и районите, в които се отглежда асамският чай.

Снимка: EPA

Инфраструктурата на щата е силно пострадала, повредени са редица мостове и пътища. Според прогнозите дъждовете ще продължат още най-малко две денонощия.

В съседен Непал жертвите на наводненията, причинени от мусонните дъждове, са 32. 18 души се водят за изчезнали, допълва Ройтерс.

Нивото на река Кози в Източен Непал се е повишило над критичното. От мусонните дъждове и наводненията са засегнати 21 района на страната.