Чадски военен контингент е установил контрол над град Кидал и околностите му в североизточната част на Мали, окупирайки напълно последния ислямистки бастион в африканската държава.

АФП цитира официално съобщение на министерството на отбраната на Франция, според което над 1 800 военнослужещи от Чад са се разположили в и около град Кидал, за да гарантират сигурността на подстъпите към Сахара.

Настъплението идва след дни на масирани бомбардировки на френската авиация над планинските масиви в околностите на града, в които се предполага че оттеглилите се от града ислямисти разполагат с оръжейни и продоволствени тайници.

„Френските войски контролират летището на Кидал, с подкрепата на две подразделения парашутисти”, уточнява пред АФП представител на министерството, който е добавил, че броят на военнослужещите, изпратени от Париж за операция „Сервал” е достигнал 4 000 души.

При въздушните удари от последните дни са били със сигурност поразени 25 цели на ислямистите „предимно оръжейни и продоволствени тайници и бази за подгтовка”, в районите в непосредствена близост до границата с Алжир.

От началото на операцията на френските въоръжени сили в окупираната от ислямски екстремисти в северната част на Мали на 11 януари, бяха освободени трите основни града в района – Томбукту, Кидал и Мали.

По-голямата част от бунтовниците се изтеглиха към планинските масиви Адрар дес Ифогас, в околностите на Кидал, хълмист райони с дълбоки и дълги пещери, където се предполага че се държат седем френски заложници, отвлечени в Нигер и Мали през 2011 и 2012 г.

Министърът на отбраната на Франция Лоран Фабиус заяви в понеделник, че въздушните удари имат за цел да прекъснат снабдителните връзки на ислямистите и да ги принудят да приемат директната конфронтация.

Близо 600 френски военнослужещи, разположени в легендарния град Томбукту се очаква в рамките на деня да пресекат река Нигер и да се насочат към Гао, откъдето ще продължат към Кидал, цитира АФП собствени осведомени военни източници.

Междувременно бе съобщено, че полицията във Франция е задържала в околностите на Париж четирима души – трима конгоанци от френски произход и един малийски гражданин –в рамките на разследване на мрежа за вербуване на ислямисти за региона на Западна Африка.