Националният музей на Тунис отваря отново врати близо седмица след дръзкото терористично нападение, което отне живота на 22 души, предимно европейски туристи. Отговорност за атентата пое „Ислямска държава”.

Преди отварянето на музея се състоя митинг, а в самата сграда ще се проведе концерт в памет на загиналите.

Властите обаче се опасяват, че кървавите събития от миналата седмица сериозно ще засегнат туризма, който е основен източник на приходи за страната. „Много сме притеснени. Мисля, че ранните резервации за април няма да бъдат отменени, но през останалата част на туристическия сезон ще усетим отлив на туристи, а това никак не е хубаво”, коментира Уалид Есегхир, собственик на магазин за бижута.

Мнозина туристи обаче не смятат да променят плановете си, въпреки атаката. „Такова нещо може да се случи навсякъде. Не бива да се плашим, защото ако се страхуваме, значи терористите са победили”, заяви италианката Киара Дзафанини.

„Такива атентати са възможни във всяка част на света. Трябва да си голям карък, за да попаднеш в центъра на такова събитие, затова решихме да не отменяме екскурзията”, сподели британката Керън Дрейкот.

След атентата мерките за сигурност в хотелите и туристическите обекти в Тунис бяха засилени.