Национална стачка във Франция заради мерките срещу COVID-19 в училищата блокира днес образователната система в цялата страна. Най-масово се включиха преподавателите от началния курс на обучение.

Франция избра да не затваря училищата дори с цената на сериозно объркване на родители и учители от непрекъснатата промяна в правилата. Голяма част от гимназистите са ваксинирани, имат сертификат и ясен статут. Мерките за малките ученици обаче се променят понякога многократно само за седмица, а и влизат в сила незабавно.

Отмина времето, когато се карантинираше цял клас заради заразен ученик. Сега на контактните деца трябва да се правят три домашни теста.

Учителите не смогват с проверките, а и често нямат заместници, когато самите те са разболеят.

„Несигурността ни и липсата ни на доверие се дължат на факта, че нищо не ни беше обяснено. И семействата, и учителите биха направили усилия, за да изпълнят поисканото. Но трябва да ни се обясни смисъла на мерките, а сега такъв няма“, заяви синдикалистът Елизабет Ален-Морено.

Тази сутрин френският сенат прие на първо четене законопроекта за превръщането на здравния сертификат във ваксинационен. Утре предстои вот и в националното събрание. Възможно е още от събота сертификатите във Франция да са задължително доказателство за имунитет.

Това означава, че най-вероятно от събота само ваксинирани и преболедували лица ще имат достъп до заведения, културни събития - дори до железопътен транспорт на територията на Франция. Единствено за непълнолетните остава възможността и за негативен резултат от тест.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!