Началникът на генералния щаб на испанската армия генерал Мигел Анхел Виляроя подаде тази събота оставка, след като бе обвинен, че е нарушил правилата, за да бъде ваксиниран срещу COVID-19. Това съобщи генщабът в комюнике, предаде „Франс прес“.

В изявление Министерството на отбраната уверява, че наскоро Генералния щаб е взел „решения, които счита за правилни и че никога не са се опитвали да се възползват от неоправдани привилегии“, което „да влошава обществения имидж“ на въоръжените сили и „да поставя под съмнение доблестта" на самия генерал Вилароя.

АФП съобщава, позовавайки се на източник в генщаба, че военният министър Маргарита Роблес е приела оставката.

Генерал Вилароя е назначен за ръководител на военното ръководство от Маргарита Роблес преди малко повече от година, на 14 януари 2020 г., в едно от първите си решения след встъпването в длъжност на коалиционното правителство.

Противоречията относно ваксинацията срещу коронавирус на хора на високи позиции, въпреки че не са рискова група, достигнаха до Генералния щаб и други военни институции в петък, когато се разбра, че са получили първата доза в рамките на плана за ваксинация на въоръжените сили.

Като се има предвид това, Роблес е поискала доклад от генерал Вилароя и увери, че не е знаела нищо за това, докато не го е видяла публикувано в медиите.

Освен генерал Вилароя, няколко ръководители на Генералния щаб са ваксинирани срещу COVID, включително генералите Франсиско Брако, командир на оперативното командване, и Фернандо Гарсия Гонсалес-Валерио, ръководител на Координационния щабен център.

Според източници на Генералния щаб, ваксинацията е следвала протокола, който се прилага за въоръжените сили, различен от гражданския и който е установен от подсекретариата на отбраната.

Според споменатия протокол, уточняват източниците шефът на генералния щаб и други генерали са имали право на ваксината според възрастта, след като тя е била приложена на медицинския персонал и на целия военен персонал, който ще пътува на мисия, както в чужбина, така и на национална територията.

Генералният щаб посочва, че ваксината е инжектирана и на военни и цивилни, участващи в планирането, ръководството и координирането на операциите от всички нива.

Скандалът с военните е продължение на полемиките от тази седмица за ваксиниране, прескачайки протоколите, на кметове, съветници и регионални депутати, както от Испанската работническа социалистическа партия, така и от Народната партия, в общините Аликанте, Уелва и Мурсия, както и в регионалното правителство на автономния град Сеута.