Приложението за видеоконференции Zоом, което от началото на пандемията навлиза масово в домовете на хората по целия свят - за дистанционна работа, онлайн уроци и дори за заместване на социалния живот, поставен в изолация, неочаквано стана по-популярно от всякога.

Но и проверявано, както никога досега. Това се случва в отговор на множество заведени дела от потребители срещу компанията и на обвиненията в сенчести практики, свързани с политиката й за поверителност. 

Zoom се появи през 2013 г. и постепенно стана едно от най-известните бизнес приложения. Цената на акциите му се е удвоила от края на януари - особено впечатляващ ръст на фона на срива на борсите, което се случи през това време, коментира авторитетният новинарски сайт “VOX”. 

Още преди кризата с COVID-19 обаче са забелязвани някои слаби места на приложението. През януари фирмата за киберсигурност “Check Point” открива начин, по който хакер може лесно да генерира идентификационни номера на срещи. Те могат да се използват впоследствие за включване в нови видеоконференти разговори, ако не са защитени с пароли. В отговор от Zoom предприемат серия от промени, но препоръките за защита с пароли не били взети под внимание, твърдят от “VOX”. 

Така на практика в публични срещи може да се появи трол, който да излъчва порно или нацистки изображения. Множество примери за хакване на системата вече се появиха в САЩ. Били са засегнати разговори между ученици и учители, както и между представители на синагоги и ресторанти. 

В някои от случаите полицията все още издирва извършителите.

Според Би Би Си в момента Zoom е най-търсеното приложение в САЩ, а във Великобритания заема второ място. 

Любопитен факт е, че британският премиер Борис Джонсън вчера показа в „Туитър“ как управлява страната, използвайки именно Zoom. 

Изникват въпроси до колко защитена е била комуникацията му с членовете на кабинета. Последваха и коментари, че в качената от него снимка се вижда идентификационния номер на виртуалната среща. 

В понеделник прокурорът на Ню Йорк Летисия Джеймс изпрати писмо до компанията, с което изразява загриженост, че мерките за защита не са достатъчни, за да отговорят на нарастващия интерес.

В него се изисква и яснота какви данни събира приложението и как е следвало законните изисквания за получаване на съгласие от непълнолетни потребители. 

Появиха се и спорове дали цялата комуникация в Zoom е криптирана. Според “The Intercept” това важи само за текстовите съобщения в чатовете, но не и за видео и аудио съдържанието. 

Така компанията има техническата възможност да шпионира частни срещи и може да бъде принудена да предаде записи на правителства и на органите на реда, смята изданието. 

От Zoom отговарят, че взимат изключително сериозно поверителността на потребителите си и събират данни единствено с цел да предоставят ефективна услуга. Обясняват и че не допускат техни служители да имат директен достъп до информацията, споделяна в срещите. 

“Наред с неясно формулираните политики за поверителност и подвеждащи маркетингови политики, истинският огромен проблем на Zoom е в липсата на прозрачност”, пише “Vox”.

“Всичко това изглежда като лош момент за публичен взрив, който загасва, когато Zoom се превърна във важна част от пандемичния софтуер и хората започнаха да виждат отблизо как работи”, завърша коментара си медията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!