Русия ще излезе от тежката икономическа ситуация до две години. Това прогнозира Владимир Путин на юбилейната си, десета, годишна пресконференция.

Путин подчерта, че Русия не е в криза. Втори ден рублата стабилизира стойността си, на фона на кадри като тези, в които руснаците изкупуват магазините. Феноменът беше наречен от руските медии „Черен вторник”, по аналогия с шопинг истерията „Черен петък” в Съединените щати. В стъпителното си слово обаче руският държавен глава обяви, че журналистите могат да наричат както си искат ситуацията, защото индустрията завършва годината на печалба, безработицата е ниска, а в бюджета дори има излишък.

Пред близо хиляда и 300 журналисти Путин излезе на пресконференцията с цел да разсее спекулациите за крах на руската икономика. Според президента, рублата е жертва на атака от Запада, но държавните институции вече взимат необходимите мерки.

„Искам да напомня, че централната банка има резерв от 419 милиарда долара и няма намерение да ги прахосва”, заяви руският президент.

Путин обаче призна, че е било грешка икономиката на страната да не се реформира последните 20 години, което я е поставило в зависимост от износа основно на природен газ и петрол. Въпреки това, прогнозите са добри. „Нека бъда ясен, растежът е неизбежен, защото световната икономика се развива и ще има нужда от още енергийни източници”, категоричен бе той и прогнозира, че икономиката ще започне да се съвзема още в началото на 2015 г.

„Естествено, днешната обстановка е предизвикана от външни фактори преди всичко. Разбира се, трябва да признаем, че не сме успели да направим всичко, което планирахме. В сегашните условия обаче правителството взима необходимите мерки”, увери Путин, след като направи преглед на развитието на страната през годината.

Според Путин, Европа няма алтернатива, като цена и качество на руския газ. Ако има транзитен проект между Турция и Гърция, Русия е в готовност да сътрудничи. Путин също така нарече ракетните отбранителни комплекси на НАТО в Европа - нова стена между Изтока и Запада, като залогът е Украйна. Руският президент призова за единство на украинския народ и изрази готовност за сърудничество за политическо решение на кризата. Освен това обяви, че не се плаши от преврат, защото все още има подкрепата на над три четвърти от обществото.

По време на пресконференцията на Путин пред залата протестираха десетки хора. Полицията задържа 20 демонстранти.

Над 1200 журналисти са акредитирани за традиционната голяма пресконференция на Владимир Путин, която започна в 11 ч българско време днес.

Путин отговаряше без предварителен списък на всякакви въпроси, без ограничение във времето.