Уникален случай на събудила се от 5-годишна кома жена в САЩ разтърси света на медицината и показа безграничната обич на една майка. Тя не се отказва от дъщеря си, дори когато лекари вече я съветват да изключи животоподдържащите системи на детето си.

Само 2-3% от хората, прекарали години в кома, се събуждат, казват физиотерапевти и определят случая почти като чудо.

Дженифър Флюелен катастрофира на 25 септември 2017 г., докато пътува за работа. Тогава тя е на 35 години и тъкмо е закарала малките си синове на училище. В този момент ѝ прилошава, докато говори по телефона със съпруга си, разказва майката ѝ Пеги Мийнс, пише ABC news.

Дженифър Флюелен с тримата си синове преди автомобилната катастрофа през 2017 г., която я оставя в кома
Снимка: iStock

Роднините научават за страшния инцидент и се втурват към болницата, но лекарите не дават надежда, че Дженифър ще се събуди. Именно тогава Пеги не се поддава на отчаянието.

„Те ме насърчиха на втория или третия ден да изключа животоподдържащите системи. Аз казах: Не, няма да го направим. И след това с всеки изминал ден те ме насърчаваха все повече, а аз казвах: „Не, това е в Божиите ръце“, спомня си майката на Дженифър.

Вярата и позитивното мислене – това окрилява Пеги Мийлс да не спира да се надява, че дъщеря ѝ ще се събуди.

„Най-лесният път е този на негативното мислене. Аз си казах, че няма да се поддам на това. Спомням си, че една от медицинските сестри дойде при мен и ми каза: „Знаете ли, тя само ще се влоши“, а аз ѝ отговорих: „Никога повече не смейте да казвате това около дъщеря ми“, спомня си майката на събудилата се от кома жена.

Никой не вярва, но майчината любов побеждава

Така започва дългата битка за живота, в който никой лекар не вярва.

Снимка: iStock

Пеги Мийлс си спомня, че дъщеря ѝ е преместена в пет болници. При всяко прехвърляне майката на Дженифър казва, че се е борила тя да получи най-добрите възможни грижи, включително всичко от физиотерапия до медицински грижи.

„Спомням си, че работех по 10 часа на ден, за да си позволим тези грижи. Аз дори не успявах често да идвам да я видя. В един прекрасен момент ми позволиха да работя от вкъщи. Така аз прекарвах почти цялото си време с дъщеря ми. Мисля, че това е ключът към нейното оздравяване“, разказва Пеги Мийнс.

Идват и тежки дни обаче, когато приятелите на Дженифър спират да я посещават.

Съпругът и синовете ѝ също трябваше да продължат живота си. За момчетата беше много трудно. Сякаш майка им си беше отишла“, спомня си Пеги.

Тя разказва, че в продължение на много години приятели, членове на семейството и дори лекари и медицински сестри са се питали защо тя все още се надява на чудо при положение, че няма напредък в лечението на Дженифър.

„Хората ме питаха: „Знае ли, че си там?“, а аз трябваше да отговоря: „Не знам.“ Но аз винаги съм имала чувството, че тя е там. Просто я усещах“, обясни Пеги.

Първите признаци на чудото

Тя си спомня деня, в който за първи път Дженифър показва признаци, че  чува всичко, което ѝ казва.

„Имах традиция да я извеждам навън с инвалидна количка и в един от тези дни аз разказвах смешна история за синовете ѝ. Тя сякаш се усмихна, показа реакция, каквато не бях виждала до момента. Аз даже се стреснах“, спомня си Пеги.

Снимка: iStock

През следващите няколко дни Мийнс продължава да извежда дъщеря си навън, където тя продължава да реагира за кратки моменти.

„Задавах ѝ въпроси за момчетата и други неща, а тя не можеше да издаде дори звук, но можеше да поклати глава с „да“ и „не“. „Попитах: Джен, аз ли съм баща ти?, а тя направи физиономия, приличаща на „не“, спомня си Пеги.

Така моментите на будност на Дженифър стават все по-дълги и започват терапиите, с които да си върне говора.

„Тя започна да пише да си спомня съученици. Спомни си първата си кола. Не си спомня нищо за катастрофата или за нещо около нея, но преди това си спомни“, казва майка ѝ.

Миналият юли, по-малко от година след като се събужда от петгодишна кома, Дженифър се прибира у дома, а майка ѝ се грижи за нея.

Вкъщи тя се среща отново с тримата си синове, които сега са в началото на 20-те си години, и научава, че е станала баба на едногодишно момиченце.

Най-големият син на Флюелен също идва да живее с нея. А миналата есен Флюелен е достатъчно добре, за да присъства на футболните мачове на сина си.

Моментът беше сбъдната мечта и за сина ѝ Джулиан, който след мача заяви, че възстановяването на майка му е всичко, за което е мечтал.

От ноември до януари Дженифър, която сега е на 41 години, преминава десетки часове физическа, логопедична и ерготерапия. Предстои много работа, а експертите нямат и статистика за подобни пациенти, защото са изключителна рядкост.

Според лекари случаят на Дженигър Флюелен е още по-уникален, тъй като тя не само се е събудила, но и възвръща умения като говорене.